Adio Păr Gras – Metoda care funcționează

Știu că sună ca un titlu pompos de revistă, dar te asigur că nu este. Este povestea mea, călătoria mea către un păr care nu trebuie spălat o dată la două zile.

De ce se îngrașă părul?

Glandele sebacee produc sebum așa cum o fac și pe restul corpului acolo unde se găsesc. Îmaginează-ți niște mici soldăței care primesc comanda de producere a sebumului. După ce te-ai spălat pe cap și ai îndepărtat toată grăsimea pe care soldăței tăi au produs-o, ei se pun pe treabă din nou și fac provizii de sebum.

 • șampoanele foarte degresante,
 • produsele de styling,
 • folosirea excesivă a căldurii pe păr,
 • hormonii,
 • alimentația,
 • nivelul de stres,

reprezintă motive serioase de îngrășare a părului. De aceea, descoperirea cauzei este foarte importantă, pentru că problema este în interior.

Părul tău crește și se hrănește cu ce este la interior nu cu șampoanele din reclame.

În cele mai multe cazuri dezechilibrul se produce tocmai din cauza folosirii acestor șampoane (cu 6 uleiuri, cum am auzit într-o reclamă) și este cel mai simplu să schimbăm ceva în rutina de îngrijire. Trebuie să reții un lucru:

Cu cât părul este spălat mai des cu atât se îngrașă mai tare.

Am încercat tot felul de șampoane speciale pentru utilizare frecventă, pentru păr gras, pentru volum, dar fără rezultat. Era tocmai invers, părul meu arăta de parcă îmi turnase cineva untură în cap.

La început am folosit bicarbonat. Nu a funcționat sau cel puțin pentru mine. Apoi am descoperit remediile ayurvedice – magie!!! Aceste produse folosite de sute de ani sunt preparate din plante, care acum ajung și la noi sub formă de pudră.

PUDRĂ DE REETHA

Este o pudră obținută din nucile de săpun și este foarte bogată în saponine. Nucile de săpun sunt folosite de sute de ani în zone din India, Nepal şi China. Acestea sunt fructele unor arbori care se numesc Sapindus. În contact cu apa caldă se eliberează saponinele, substanțe care produc spumă și ajută la curățarea părului în mod natural.

PUDRĂ DE SHIKAKAI

Pudra de Shikakaï este și ea considerată ca fiind un șampon vegetal datorită conținului mare de saponine. Curăță, înfrumusețează părul și întreține sănătatea scalpului. Ajută la combaterea mătreții și stimulează creșterea părului. Aceasta se obține din păstăile unui arbust, Acacia Concinna, care crește în India.

La început am folosit aceste 2 pudre în cantitate egală și 2 uleiuri esențiale. Pe parcurs am mai adăugat și alte ingrediente care mi-au ajutat părul să-și revină la normalitate.

uleiuri esențiale pentru păr gras

Acum vreau să-ți spun cât de ușor se prepară un șampon cu ajutorul acestor pudre.

 • Se fierbe o jumătate de cană de apă, se ia de pe foc și se toarnă pentru pudrele amestecate anterior.
 • Se amestecă energic până ce se formează o pastă omogenă.
șampon pentru păr gras

Se lasă câteva minute până ce se răcește la temperatura corpului și apoi se adaugă câteva picături de ulei esențial. Acest pas este opțional, dar ajută mult mai ales dacă ai uleiuri de foarte bună calitate și vrei să acoperi mirosul pudrelor.

 • Se aplică pe părul umed. 
 • Se masează scalpul și se lasă să acționeze 20 minute.
 • Se clătește abundent cu apă călduță și apoi se aplică balsam doar pe vârfuri.

Nu va face multă spumă ca șampoanele clasice pentru că totuși folosim niște plante..:)

Ce diferență!!! După doar 2 săptămâni am început să mă spăl la 3 zile și apoi, cu răbdare, am redus frecvența spălărilor până la una pe săptămână. Da, este nevoie de răbdare, chiar multă pentru cineva care nu are, cum sunt eu. MI-am oferit un dead line 🙂 să văd dacă această metodă mă ajută să spun adio păr gras – bine ai venit păr normal.

După aceste două luni am început să mă obișnuiesc cu ritualul de a-mi pune aceaste pudre în păr. Da, nu arată foarte comercial și pare că mi-am pus pământ pe cap. Dar de un lucru sunt foarte sigură: nu conține nici o bazaconie, nici o substanță greu de pronunțat, nici un fel de parfum, nici urmă de coloranți sau conservanți.

Acum rețeta este mult mai elaborată și am introdus chiar și un șampon care semănă cu cele din comerț, doar că este preparat de mine. Pe lângă cele două pudre am mai adăugat pudra de Amla, Jujube și Bhringaraj.

Deste Amla o să-ți spun că este obținută din fructele arborelui Emblica Officinalis. Este un excelent tonic capilar, regenerează și stimulează creșterea părului, combate mătreața și întărește rădăcina firului de păr și ca bonus este foarte bună și pentru ten.

Pudra de bhringaraj este foarte renumită pentru îngrijirea părului, fiind  un remediu străvechi pentru combaterea căderii părului și a încărunțirii precoce.

Iar Pudra de jujube  are și ea super puteri pentru păr, calmează mâncărimile scalpului, combate mătreața și căderea părului și are o frumoasă culoare verde :).

pudră jujube pentru păr gras

Cât depre uleiuri esențiale m-am tot jucat cu combinații. Lavanda, rozmarinul și arborele de ceai (melaleuca) sunt printre preferatele mele. Câte o picătură din fiecare este suficient la fiecare spălare.

lavandă și rozmarin

Te invit să încerci să-ți îngrijești părul cu aceste pudre minunate. Sunt naturale și îți vor face doar bine. Enjoy!

PS: era să uit o informație importantă: pudrele se pot achiziționa de aici și pentru uleiurile esențiale cu grad terapeutic (da se pot și înghiți) îmi poți lăsa un mesaj. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *